Het loslaten van kinderen is belangrijk. Het is een natuurlijk proces en wezenlijk aspect van de opvoeding. Hoe meer het kind verantwoordelijkheid kan dragen hoe meer ouders moeten loslaten.

Eigenlijk begint het loslaten al bij de geboorte van het kind, met het doorknippen van de navelstreng. En dat loslaten gaat verder naarmate het kind ouder wordt.

Meestal wordt loslaten een probleem als kinderen de tienerleeftijd bereiken. Meestal zijn tieners eerder aan dat proces toe dan hun ouders. En dat kan spanningen opleveren!

Waarom hebben tieners behoefte aan losmaken? Allereerst zijn tieners erg op zoek naar hun eigen identiteit. Ze willen zelfstandig zijn en ook zelf hun beslissingen nemen. Daarnaast zijn voor tieners leeftijdsgenoten erg belangrijk. Ze willen bij de groep horen! En dat betekent dat ze soms andere beslissingen nemen dan hun ouders. Bovendien ervaren ze hun ouders als ouderwets.

Waarom hebben veel ouders moeite met loslaten? De kinderen lijken nog niet zelfstandig genoeg om bepaalde beslissingen te nemen. Ze hebben vaak het gevoel dat het moeilijk is voor hun tiener om in deze tijd keuzes te maken.

In het gelijkenis van de verloren zoon (Lukas 15:11-32) wordt God vergeleken met een vader. Hij laat zijn kinderen vrij, zelfs ziet hij hen een verkeerde weg opgaan.

Loslaten wil niet zeggen dat ouders hun handen helemaal van hun kinderen aftrekken. Het betekent dat ze, net zoals de vader in de gelijkenis, op de uitkijk staan en klaar staan voor hun kinderen op de momenten dat ze hen nodig hebben.

Vaak zijn er ook andere mensen in het leven van hun tiener die hen helpen om goede keuzes te maken, zoals bv. tienerleiders of andere mensen in de kerk. Zij kunnen het werk van de ouders ondersteunen.

Het loslaten krijgt zijn hoogtepunt bij het trouwen van de kinderen. Ze gaan een nieuw gezin vormen, en volgens de Bijbel hebben de jonge mannen dan de opdracht om vader en moeder te verlaten om met hun vrouw een nieuw gezin te vormen (Gen. 2:24). Als je als ouders kan loslaten kan je je kinderen daarin ondersteunen.