Wie zou niet graag meer vakantie hebben? Even ontspannen met het hele gezin, tot rust komen midden in de stress van elke dag?

Vanaf het begin van de schepping heeft God dit voor ogen gehad. Hij wil dat je elke week de batterijen weer oplaadt. Daarvoor heeft hij een rustdag gegeven. Het heeft zelfs een plaats in de 10 geboden gekregen: het vierde gebod. Misschien is dit het gebod dat het meest overtreden wordt, zeker in de huidige tijd waar van iedereen, ouders en kinderen zo veel verwacht wordt.

God weet van de moeite die iedereen heeft, van verwachtingen van het werk, van de familie, van onszelf. En hij weet ook van de verwachtingen van de school, van de bergen aan huiswerk en leerstof voor toetsen en examens van onze kinderen.

De zondag is de hulp die God ons aanbiedt voor deze problemen. Hij zegt: “Werk zes dagen, en de zevende dag is voor Mij. Die vul je in zoals Ik het wil.” (Zo ongeveer staat het in Exodus 20:8)

En wat wil God voor deze dag? Neem tijd voor de relatie met God (ga naar de eredienst), voor de relatie binnen het gezin (onderneem iets leuk, maak het gezellig, nodig mensen uit) en voor jezelf (doe wat je weer opbouwt).

Zeker onze kinderen hebben het gevoel dat ze het werk voor school niet aankunnen als ze niet ook op zondag werken. Durven wij hen bemoedigen om op zondag te rusten? Het zal onze kind(eren) deugd doen om één dag per week helemaal te mogen ontspannen. Durven wij daarop vertrouwen dat God dit zegent?

Op lange termijn zal één dag per week rusten de kinderen (en onszelf) meer succes geven dan 7 dagen per week door te werken.

God heeft het beste met ons voor. Hij heeft ons de zondag gegeven niet om ons iets te ontnemen, maar om ons daarmee te zegenen. Het gaat niet om “je mag niet…” maar om “je hoeft niet…”.

Wat een ontspanning…!